RO:OGF:Întrebări frecvente

From OpenGeofiction Encyclopedia
Jump to: navigation, search

OGF Logo Black.PNG Această pagină este de asemenea disponibilă în englezăspaniolăfrancezăolandeză și poloneză.


Contents

Noțiuni de bază

Ce este OpenGeofiction?

OpenGeofiction (OGF) este bazat pe platforma software OpenStreetMap, astfel că toate uneltele de editare OpenStreetMap sunt disponibile șì pe OGF. Lumea pe care o creăm se situează în timpurile moderne, așà că nu este o lume de orci șì elfi, cì mai degrabă una cu centrale electrice, autostrăzi șì proiecte imobiliare. Dar șì centre istorice, parcuri naționale șì plaje pustii.

Utilizatorii OGF privesc proiectul din diferite puncte de vedere. Pentru unii este o aventură de creație, un puzzle provocator ori o tapiserie epică de povești întrețesute. Pentru alții este o cale de meditație relaxantă, o imersiune de imaginație sau poate ceà mai mare a lor creație artistică — de mărimea pământului.

Dacă vrei să ne ajuți, poți să nì te-alături.

Cum îmi fac cont?

Simplu. Consultă pagina Despre pentru detalii.

Pot creà mai multe conturi?

Nu. Doar un cont pe utilizator.

Unde găsesc regulile?

Regulile OGF se găsesc pe pagina noastră Despre.

Am creat o țară sau un oraș în altă parte șì aș dorì să-l aduc în această lume. Este asta cu putință?

Da, sunt bineveniți cartografi talentați de pe alte platforme șì ne este cu putință a mutà editările sale pe OGF. Contactează administratorul dacă ești interesat.

Pot creà în oricare limbă?

Ești binevenit să editezi în oricare limbă! Părți ale lumii sunt editate în spaniolă, coreeană, rusă, galeză, franceză, română, maghiară, portugheză, germană, chineză, poloneză, olandeză șì multe altele.

Notă: Dacă doriți să editați într-o zonă dejà română, contactați pe Stjur.

Pot vedeà câtevà exemple de hărți?

Vezi Arhiva Hărților Recomandate șì Arhiva articolelor de Calitate.

Cartografiere

Unde pot găsì tutoriale sau alte informații despre cartografiere pe OGF?

OpenStreetMap, proiect pe care se bazează proiectul nostru, are documentații din plin:

În plus avem avem aici pe OGF portalul Ajutor pentru Utilizatori & Resurse.

De ce nu pot vedeà ultimele mele editări live?

Editările tale nu vor apăreà imediat pe hartă. OGF este redat de pe o diferită bază de date șì transferul se întâmplă odată la cinci minute. Mai complicat este transferul liniei de coastă, care se întâmplă odată la jumătate de oră. Dacă editările după acest timp tot nu sunt vizibile, trebuie să elimini cachè-ul browserului (Ctrl+F5 în Firefox șì Edge).

Dacă faci zoom-out la nivelul de țări șì continente, vei observà că editări recente sunt vizibile după mai mult de 24 de ore.

De ce nu apar editările mele de pe coastă?

(Vezi întrebarea anterioară.)

Pe care editor să-l utilizez?

Un număr de editoare sunt disponibile online, JOSM este însă cel mai recomandabil.

Cum să fac să utilizez JOSM pentru OpenGeofiction?

Dacă vrei să utilizezi JOSM, configurează "Connection settings" (via meniurile "Edit -> Preferences"), astfel încât serverul OSM să te directeze spre http://opengeofiction.net/api

precum poți vedeà aici:
Josm 01.png

Cum pot afișà harta OGF ca fundal pe JOSM?

Pentru a afișà harta OpenGeofiction ca fundal JOSM, adaugă serverul nostru la "intrări selectate" în "preferințele de cartografiere", precum în imagine:
Josm 02.png

"OpenGeofiction" ar trebuì să apară în meniul "Imagery".

Valorile de imput pentru diferitele straturi de hartă OGF sunt listate mai jos. (Numărul din ramele pătrate de după "tms" denotă nivelul maximal de zoom în stratul cu pricina.)

Strat Mostră URL
Stil OSM presetat tms[19]:http://tile.opengeofiction.net/osmcarto/{zoom}/{x}/{y}.png
Stil TopoMap tms[16]:http://tile.opengeofiction.net/topomap/{zoom}/{x}/{y}.png
Stil Histor tms[18]:http://tile.opengeofiction.net/tiles-histor/{zoom}/{x}/{y}.png
După ce ai completat acest pas, poți selectà "OpenGeofiction" ca fundal pentru dialogul "Download":
Josm 03.png

Există șì un plugin de JOSM pentru a afișà o imagine customizată ca fundal:

http://josm.openstreetmap.de/wiki/Help/Plugin/PicLayer

Am desenat o hartă de mână sau într-un alt program. Cum pot să o încarc șì să o trasez?

Utilizatori care au desenat hărți într-un alt program șì vor să le 'traseze' în OpenGeofiction, se vor puteà folosì de următoarele informații: OGF:Using Image Files in JOSM

Cum mă pot asigurà că hărțile mele sunt pe scală realistică?

A desenà în mărime realistică poate fì destul de greu! Va fì cu siguranță mai ușor pentru utilizatorii JOSM, care au o bară de scală în panoul de editare. În plus, aici puteți găsì un plugin, care vă va ajutà: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/measurement

Josm 04.png

Ce pot face ca hărțile mele să pară mai realistice?

Bine că ai întrebat!

Cum să aduc în JOSM date din OpenStreetMap pentru a aveà un exemplu?

Mulți utilizatori pot găsì un ajutor în hărți OSM spre a aflà cum poate fì creat în stil cât mai real. Pentru a face asta, selectează o localitate potrivită, ca d'exemplu Cetatea Râșnov:

http://www.openstreetmap.org/export#map=17/45.58970/25.46957

Șì apasă pe "Export". După un moment vei puteà descărca fișierul "map.osm", care va puteà fì deschis în JOSM.

Cum importez date din OpenStreetMap?

Nu o face, te rugăm! Este împotriva regulamentului OpenGeofiction șì foarte posibil șì ilegal.

De cè este interzis să import date din OpenStreetMap?

  • În primul rând, aceasta este împotriva licenței OpenStreetMap care ne îndeamnă să nu îi utilizăm datele fără atribuire. Este o problemă legală - la fel ca și pe platforme sociale precum YouTube, unde se elimină materiale care nu respectă licențele.
  • În al doilea rând, este mai degrabă neoriginal. Nu despre asta este vorba la OpenGeofiction.
  • Chiar dacă ai importà date din OSM temporar (te rugăm totuși să n-o faci), de exemplu spre a le folosì ca orientare pentru mărimea obiectelor, nu uità că orice date încărcate odată pe OGF, rămân șì ocupă spațiu pe server, chiar șì dacă au fost șterse.

Cum export date din OpenGeofiction?

Fișierele de export care sunt generate pentru procesul de actualizare pot fì descărcate la linkul http://opengeofiction.net/backup/ Te rugăm să descarci regular de aici. Aceste fișiere pot fì folositoare șì dacă vrei să creezi hărți proprii din aceste date, de exemplu cu "Maperitive" (http://maperitive.net/).

Am făcut o greșeală pe hartă. O pot cumvà reversà?

JOSM are un plugin Reverter care poate fì de ajutor în acest caz.

De cè este totul inundat?

Nu panicà, va fì reparat în curând. Inundarea de produce când un utilizator crează o eroare în linia de coastă, așà cum sunt descrise în grafica de mai de jos.

Toți utilizatorii, mai ales cei mai avizați, de încurajează să ajute la localizarea șì repararea erorii. Pentru detalii vezi OGF:Coastline_Maintenance.

Isleño Graphic Coastline Advice - Romanian.png

Teritorii

Pe cè teritorii pot edità?

În primele 7 zile poți edità doar în teritorii colorate în albastru pe harta lumii. De abia apoi poți aveà teritoriul tău propriu.

Cum îmi fac rost de un teritoriu?

După cele 7 zile în care ai mapat într-un teritoriu marcat cu albastru pe harta lumii, îți poți alege unul dintre teritoriile valabile, care sunt colorate în verde deschis. Când ți-ai ales tărâmul, trimite un mesaj administratorului pentru a cere teritoriul. Ai grijă să incluzi numărul teritoriului de pe harta lumii. Nu uità că cererea unui teritoriu de judecă de administratori, deci așteaptă răspunsul pozitiv sau negativ înainte de a începe să editezi.

Când îți alegi un teritoriu, gândește-te la următoarele puncte:

  • Cât de mare vrei să fie proiectul tău? Teritorii mari pot fì recompensătoare, dar necesită și mare efort. Mulți utilizatori aleg teritorii mai mici.
  • Ce climat dorești? Diferite părți ale lumii au diferite climate, unele sunt indicate în descripția teritorilor pe harta lumii. De vrei palmieri și recife de corali, alege o țară în zona tropicală. Dacă vrei oameni de zăpadă și ghețari, alege un teritoriu într-o regiune mai rece.
  • Ce fel de vecini îți dorești? Înainte de a alege un teritoriu, uită-te și vezi care îți vor fì vecinii și ce au construit în țările lor.

Ce să fac dacă s-a mapat dejà pe teritoriul meu?

Dacă pe teritoriul tău sunt dejà editări aparținând proprietarului trecut, este la alegerea ta dacă le ștergi, le modifici sau le incluzi în proiectul tău.

Singura excepție sunt obiecte largi geografice, precum pustiuri și păduri mari care acoperă mai multe țări. Poți modificà acestea, dar te rugăm să le păstrezi. Dacă ești nesigur, scrie o întrebare administratorului.

Îmi pot împărțì teritoriul în mai multe țări?

Da, nu ești obligat să-ți dezvolți teritoriul ca o singură țară. Îți poți împărțì țara în atâtea teritorii câte dorești. Sau, invers, dacă deții mai multe țări alăturate pe hartă, le poți unì într-o singură țară. Asigură-te doar ca toate relațiile de frontieră pe care le-ai creat au tagul "ogf:owner" cu valoare de numele tău de utilizator, avem nevoie de aceasta pentru a creà harta lumii.

Pot aveà un al doilea teritoriu?

Da, odată ce l-ai umplut pe primul cu un număr semnificativ de conținut îți poți alege un al doilea teritoriu.

Îmi pot modificà linia de coastă sau frontierele teritoriului meu?

Da. Linia de coastă și frontierele sunt în anumite regiuni foarte grobiane, consistând des din linii drepte, lungi de câțivà kilometri. Ești încurajat cu putere să detaliezi linia de coastă șì frontierele țării tale pentru a o face mai realistică, atâta timp cât nu îți extinzi teritoriul peste forma sa pe harta de ansamblu. Dacă țările din jurul tău sunt ocupate de alți utilizatori, te rugăm să le comunici modificările. Nu schimbà granița unei alte țări fără permisiunea proprietarului. La țări fără proprietarilor, păstrează linia de graniță la o distanță de 10km de linia originală.

Trebuie să îți spunem că frontierele unei țări pot aveà forme interesante, vezi aici:
http://www.openstreetmap.org/#map=14/51.4280/4.9363
Sau aici:
http://www.openstreetmap.org/#map=16/46.1757/19.9793

La fel și liniile de coastă. Poți aveà coaste precum aceasta:
http://www.openstreetmap.org/#map=11/54.5691/8.6593
Sau aceasta:
http://www.openstreetmap.org/#map=10/29.5848/-89.7102
Sau aceasta:
http://www.openstreetmap.org/#map=11/59.3628/18.6102,

Important: Fii atent când desenezi linii de coastă, ca acestea să fie întotdeauna în contra sensului ceasornic în jurul pământului, așà încât pământul să fie pe stânga și marea pe dreapta, privind din direcția liniei de coastă. (Dacă nu respecți această regulă, ai puteà inundà un continent).

Josm 05.png

An easy way to visualize this is to draw a circle with arrows going the opposite direction of the clock. The land will be in the center of the circle and the sea to the outside of the circle. if you accidentally reverse the way direction to clockwise the you will flood the entire continent. It can take hours to discover a mistake and then it also takes some time for the coastline repairs to show up in OGF.

Also if there are any disconnected nodes (nodes that overlap but that are not connected) or any gaps in the coastline then the same will result the entire continent or island may become flooded. This is a common issue so it is imperative to be cautions when making coastline edits. When in doubt, Ask!

How do I make the name of my country appear on the map?

To display your the country name on the map, see OGF: Adding your country name to the map, which shows how to change the name tag of your country's boundary relation.

If there's any problem, check to make sure that the relation describes a closed multipolygon. To learn more about boundary relations, see OGF:Administrative boundaries or http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:boundary.

The name tag will show your name only on the "Standard" map layer. In the "TopoMap" layer, the country name is never displayed. For the "Histor-Style" layer, create a node in a central location with

place country
name the name of your country
ref country code (optional)

(While we're at it, you might want also want to add your country code to List of country code top level domains.) For sub-national administrative units use "place=state" or any of the options described here, but please note that some of them (e.g. "county") might not be displayed on the map at all.

The reason for those different methods is a change in the OSM Carto style that happened a while ago. There was an extensive discussion on our diary page about this: http://opengeofiction.net/user/BelpheniaProject/diary/170

How do I create a maritime boundary around my territory?

For the technical details, see Separating national boundary from coastline. As for where to place the maritime boundary, please follow the guidelines posted at OGF:Rules of the sea.

How do I create states/provinces/regions within my territory?

See OGF:Administrative boundaries for details.

How should I plan out my territory?

Many users have found our tutorial for Making realistic countries to be useful.

Community

How can I contact other users?

Go to the URL http://opengeofiction.net/message/new/USERNAME, with USERNAME replaced by the actual user name, e.g. http://opengeofiction.net/message/new/admin The user names of other members can be found on the overview map.

Is there a forum where I can exchange ideas with other users?

Strictly speaking, we don't have one, but the "user diary" feature works pretty well as a replacement. To start a thread, create a diary entry via http://opengeofiction.net/diary/new. Other users can then comment on that entry. To check for new forum entries, check http://opengeofiction.net/diary or better subscribe to the RSS feed.

How can I follow the edits of other users in OpenGeofiction?

You can keep track of other users' edits on the page http://opengeofiction.net/history (There's also an RSS feed that you can subscribe to at http://opengeofiction.net/history/feed).

What should I do if someone edited in my territory?

Be nice. Normally this is a new user who doesn't know where to go. Send the person a friendly message pointing them to the About page. For example:

Hi, this is ______ from OpenGeofiction and I noticed you were mapping in my territory. Please understand that new users may edit only in the blue territories of the overview map, as explained on the About page. Sorry for the inconvenience. Thanks for understanding!

If this doesn't work, please send a note to the admin team.

Is there an OpenGeofiction IRC channel?

Yes, see here for details.

Can I build a country together with other users?

Yes of course, groups are welcome to claim countries. You can also browse our list of collaborative projects and feel free to contact any that seem interesting to you.

Wiki

Is there a wiki or something where I can write background stories about my fictional country?

Yes, there is!!! In fact you're in it now. To get an account, please send a message to admin. The guidelines for participation are roughly analogous to those of OGF itself:

  • Generally, you should create/edit only articles about objects that you have mapped yourself.
  • If you have a great idea about someone else's creations, contact that user and discuss it.
  • If you want to write something about the relations between your country and another, also discuss it with that country's owner beforehand.
  • If you are a new member of OpenGeofiction, please sign up to the wiki only after you have mapped something that you can write about.

If you don't feel comfortable with writing articles in English, please use any language you want. Of course, if you want other members to read it, your best chance is probably with using English, but that choice is completely up to you. Any questions about or problems with the wiki can be discussed on the "talk" pages of the wiki itself. In cases where that's not sufficient, contact admin.

How do I create a wiki article?

See OGF:Creating your first article.

How can I see what's new in the wiki?

Click "Recent changes" in the upper left of any wiki page.

What about uploading images to the wiki?

Images are encouraged! Check out our image guidelines page for details.

Am I allowed to edit this wiki FAQ page?

Yes, but this is something for more experienced users. You should know what you're doing. If unsure, write a proposal on the discussion page instead.

About our world

What are the names of the continents?

The names of the continents (corresponding to the two-letter-codes in the territory IDs) are:

Does this world have magical/sci-fi/fantasy elements?

No, this world is a "realistic" one. See OGF:Verisimilitude to learn more.

What's happening in this world right now?

You can browse our world's latest news stories at the OGN World News Center.

What if I have other questions?

Please feel free to contact us by sending a message to the admin team or by email to info@opengeofiction.net

— you may also find answers by visiting our About page, our User Help and Resources page, and looking through our User Diaries.
Retrieved from "http://wiki.opengeofiction.net/wiki/index.php?title=RO:OGF:Întrebări_frecvente&oldid=79184"