Forum:Standards and documentation/Welcome/SR

From OpenGeofiction
Revision as of 14:45, 14 September 2021 by JoJoBa (talk | contribs) (Serbian (Cyrillic) translation for the Welcome page)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
ForumsStandards and documentation → Standards and documentation/Welcome/SR

Добродошли на OpenGeofiction портал!

Драго нам је што сте нам се придружили на овом бесплатном, отвореном, сарадничком картографском пројекту. Пријавом, добијате приступ за уређивање карте. Ипак, пре него што започнете са тим, молимо вас да издвојите неко време како би прочитали овај кратки водич о пар важних ствари које би сте требали да знате:

Где на мапи могу да уређујем?

Након пријављивања, можете почети са слободним уређивањем у једној од █ 'плавих територија' на нашем прегледу мапе. Oве плаво обојене територије су слободне за све кориснике за уређивање, и регулисане су од стране смерница бонтона. Трудите се да остављате квалитетне коментаре измена које представљају опис вашег отпремања.

Сви корисници су у обавези да започну уређивање у ‘плавим територијама’. Када створите и представите примерак уређене карте, можете затражити да се придружите неком сарадничком пројекту.

Које програме могу користити за уређивање?

Један од најлагоднијих начина за почетак уређивања је iD уређивач који је уграђен у ваш претраживач. Можете му приступити одабиром "Edit" опције на врху главне странице карте. Уређивање са iD-ом захтева да будете на 16-ом нивоу зумирања или навише.

Још један начин уређивања представља преузимање JOSM-а, бесплатне алатке базиране на Java програмском језику. Ова алатка је омиљена великом броју картографа ове платформе због повећане функционалности и бројних достпуних додатака. Помоћ око подешавања JOSM-а можете наћи овде.

Често коришћени термини и фразе

Неки од термина на који ћете наићи током уређивања укључују node (чвор, тачка), way (линија, путања), area (област, зона), tag (ознака). Чворови су најобичније тачке на мапи. Путање повезују две или више чворова попут линија. У случају да путања представља затворену петљу (нпр. круг или полигон), то се назива област или зона. Ознакама се означавају све претходне три ствари (чвор, путања и област) којима добијају одређену улогу или придев, опис. Означавањем једне тачке са place=city (букв. превод: место=град) ће осигурати да се та тачка прикаже као град на мапи. Додавањем ознаке за назив наш град добија и име које ће се такође приказати на мапи.

Запамтите наша правила! Кршењем истих може довести до суспензије или укидања вашег налога.
Noun alien grey 2847018 mod.svg
Будите реални/реалистични
 • Придржавајте се реалног. Без фантазије, научне фантастике, држава пошалица, итд. Погледајте OpenGeofiction:Verisimilitude.
Noun Brain 2290453.svg
Будите оригинални
 • Не уносите делове карте са OSM-а. Не копирајте заштићене карте. Овакве ствари може довести до бана/сталне суспензије налога.
 • Без опширног копирања географије из стварног живота. Покушајте да не користите добро познате називе места, стварне или фиктивне. Без компанија и организација из стварног живота.
 • Све слике — фотографије и цртежи — морају бити слободне за коришћење, и морају садржати линк до извора и/или информације о ауторским правима. Сав текст који запишете на нашој енциклопедији мора бити ваш лични 'рукопис'.
 • Не копирајте туђе стваралаштво, уколико немате дозволу за то.
Noun respect 2985071.svg
Имајте респекта
 • Имајте обзира. Тим администратора укључује добровољце. Као први вид сопствене помоћи, молимо вас да се упутите на: страницу честих питања, портал за помоћ и ресурсе, страницу о процедури за додељивање територија и правила означавања на OSM-у. Непотпуна и питања која се често понављају ће бити занемарена и могу довести до блокирања вашег налога.
 • Не уређујте у туђим територијама и не померајте границе туђих територија без дозвола власника истих. Без писања о туђим територијама на енциклопедији без довола власника истих.
 • Поштујте правила отворених мора која можете прочитати на страници правила за морске границе, острва и трајекта. Будите опрезни током уређивања обала, може се десити да случајно 'поплавите' цео континент.
 • Не повећавајте вашу територију више од њеног изгледа на прегледу мапе. За границе са територијама без власника, дозвољено је уређивати границу максимум 10 километара од оригиналне линије.
 • Тзв. крпене лутке (односно 'sockpuppet') налози нису дозвољени. Сваки корисник има право на само један налог.
 • Без вандализма. Немојте стварати и постављати увредљиве сарджаје. Пре креирања било какве групе ван OGF-а, обратити се администратору.
 • Без "царства од папира" на енциклопедији - избегавајте пренатрпане и сувишне детаљне вики странице. Више на OGF:Wiki policy. (Термин за овај акт је Overwikification.)
Noun working 3211836.svg
Будите активни
 • Након одређеног времена неактивности, можемо означити вашу територију за повлачење власништва. Након тога, уколико и даље не будете приказивали знакове активности, или изгубимо ваш траг у наредних неколико недеља, означићемо вашу територију као слободну за остале кориснике за преузимање. Уз то, затворићемо вам налог.

Једва чекамо да видимо шта ћете створити. Срећно мапирање!


Official OGF Documentation
About OpenGeofictionAdministrative TeamContactContributor TermsCopyrightsGetting startedSite PoliciesTerms of Use