OGF:O OpenGeofiction

From OpenGeofiction Encyclopedia
Jump to: navigation, search
Available Languages
English (authoritative version)češtinaDeutschespañolFrançaisitalianoNederlandsPolski简体中文RomânăРусскийСрпски

OpenGeofiction: колаборативна платформа за креирање фиктивних мапа.

OpenGeofiction (ОГФ) је базиран на OpenStreetMap софтверској платформи, што значи да се сви уређивачи мапа, погодни за OpenStreetMap, могу користити за изградњу фиктивног света ОГФ-а. Овај свет је постављен у модерно доба, тако да нема орка или вилењака, већ постоје електране, аутопутеви и стамбени пројекти, али и сликовити стари градови, прекрасни национални паркови и усамљене плаже.


Luciano Screenshot Free-to-Edit.png
Уколико желите помоћи у изградњи овог света:
 1. Направите налог на http://opengeofiction.net/user/new. Након што верификујете ваш имејл, можете одмах почети да уређујете мапу.
 2. Почните уређивати у неку од плавих територија на нашем прегледу мапе (слика десно). Ове територије су слободне за све кориснике за уређивање. Погледајте различита насеља на мапи и покушајте направити једно сами.

Кретање даље након "плавих" територија:

 1. Можете затражити да поседујете слободну територију (приказано помоћу светло-зелене боје на прегледу мапе), тако што ћете контактирати менаџера региона за који сте заинтересовани. Сваки регион има другачије захтеве за поседовање личне територије. За информације и процедуре за пријаву сопствене територије, погледајте OGF:Admin_regions.
 2. Можете затражити да учествујете у једној од колаборативних територија (приказане помоћу љубичасте боје на прегледу мапе) тако што ћете се пријавити код координатора тих територија.
 3. Ви сте, такође, слободни да изаберете обе од ових опција, и наравно, ви можете наставити уређивати у плавим територијама. Приликом захтевања сопствене територије, подсећамо вас да су такви захтеви субјекат одобрења администратора, тако да вас молимо да сачекате потврду захтева, пре него што почнете да уређујете мапу унутар територије коју сте затражили.

Rules

Будите реални
 • Потрудите се да будете реални. Без фантазије, научне фантастике, земаља-шала, итд. Погледајте OGF:Verisimilitude.
Будите оригинални
 • Не уносите делове мапе са ОСМ-а. Без копирања заштићених мапа. Кршење ових правила вас може избацити са сајта.
 • Без опсежног копирања географије стварног света. Покушајте да избегавате позната имена места, стварна или измишљена. Без компанија или организација из стварног света.
 • Све вики слике — фотографије и илустрације — морају бити слободне за коришћење, и морају садржати линк од извора и/или информације ауторских права. Сав вики текст мора бити ваш лични рад.
 • Без копирања других без дозволе.
Имајте респекта и поштовања
 • Без уређивања у другим територијама или померање граница територија у вашу корист без туђег одобрења. Без уређивања страница других држава на вики страници без одобрења.
 • Поштујте отворена мора тако што ћете поштовати правила за поморске границе, стварање острва и трајекте.
 • Немојте проширивати вашу територију више од њеног облика на прегледу мапе. За границе са територијама које нису преузете, трудите се да их држите 10 километара од почетне линије.
 • Један налог је дозвољен по особи.
 • Без вандализма. Без увредљивог садржаја. Консултујте се са админом пре него што формирате било коју групу која је повезана са ОГФ-ом, ван ОГФ-а.
 • Без "царства на папиру" на вики страници - избегавајте прекомерно уређивање вики страница.
Будите акивни
 • Након дужег времена без активности, маркираћемо вашу територију за повлачење власништва. Након тога, уколико се и даље не појавите након неколико недеља, маркираћемо вашу територију слободну за друге кориснике за преузимање, и затворићемо вам налог.
Имајте на уму да кршење правила може довести до обуставе или укидање вашег налога.

Остали услови

 • Учествовањем на ОГФ-у, ви се слажете да ослободите ваше доприносе под лиценцом Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike License (CC-BY-NC-SA 3.0). Наравно, слободни сте да изаберете CC лиценцу са више допуштења.
 • Ми не можемо преузети никакву одговорност за резерве података. Снимке скупа података креирају се у редовним интервалима и могу се преузети са http://opengeofiction.net/backup. Молимо вас да то радите често!
 • ОГФ је оглед, и ме не знамо са сигурношћу да ли ће функционисати на дужем путу. Ми верујемо да најважнији фактор за успех овог пројекта јесте спремност свих учесника на сарадњу где год је то потребно. Такође, имајте у виду да ми и даље сматрамо овај сајт као приватном страницом, а не јавном услугом. Што значи да ћемо у коначници ми (административни тим) имати коначну реч о свему, али се ми такође надамо да никада не искористимо ту способност.

Како се пријавити?

Кликните овде.


Уколико наиђете на било какве проблеме, или имате више питања, не оклевајте да нас контактирате тако што ћете послати поруку екипи админинстратора или помоћу имејл адресе на info@opengeofiction.net — такође, погледајте нашу страницу често постављених питања за листу (надамо се) корисних савета, како би смо вам помогли да започнете ваш пут на овом пројекту.