RO:OGF:Întrebări frecvente

From OpenGeofiction Encyclopedia
Jump to: navigation, search

OGF Logo Black.PNG Această pagină este de asemenea disponibilă în cehăenglezăspaniolăfrancezăolandeză și poloneză.


Contents

Noțiuni de bază

Ce este OpenGeofiction?

OpenGeofiction (OGF) este bazat pe platforma software OpenStreetMap, astfel că toate uneltele de editare OpenStreetMap sunt disponibile și pe OGF. Lumea pe care o creăm se situează în contemporanitate, așa că nu este o lume de orci și elfi, ci mai degrabă una cu centrale electrice, autostrăzi și proiecte imobiliare. Dar și centre istorice, parcuri naționale și plaje pustii.

Utilizatorii OGF pot privi proiectul din diferite direcții. Pentru unii poate fi o aventură de creație, un puzzle provocator ori o tapiserie epică de povești întrețesute. Pentru alții poate fi o cale de meditație relaxantă, o imersiune de imaginație sau, poate, cea mai mare a lor creație artistică — de mărimea pământului.

Dacă vrei să ne ajuți, te rugăm să ni te-alături.

Cum îmi fac cont?

Simplu. Consultă pagina Despre pentru detalii.

Pot crea mai multe conturi?

Nu. Doar un cont pe utilizator.

Unde pot găsi regulile?

Regulile OGF se găsesc pe pagina noastră Despre.

Am creat o țară sau un oraș în altă parte și aș dori să-l import în OGF. Este cu putință?

Da, sunt bineveniți cartografi talentați și de pe alte platforme. Bineînțeles ne este cu putință de-a importa editările acestora în OGF. Contactează administratorul dacă ești interesat.

Pot crea în oricare limbă?

Ești binevenit să editezi în oricare limbă! Părți ale lumii sunt editate în spaniolă, coreeană, rusă, galeză, franceză, română, maghiară, portugheză, germană, chineză, poloneză, olandeză și multe altele.

Pot vedea câteva exemple excepționale de pe hartă?

Vezi Arhiva Hărților Recomandate și Arhiva articolelor de Calitate.

Cartografiere

Unde pot găsi tutoriale sau alte informații despre cartografiere în OGF?

OpenStreetMap, proiect pe care se bazează proiectul nostru, are documentații din plin:

În plus avem avem aici pe OGF portalul Ajutor pentru Utilizatori & Resurse.

De ce nu pot vedea ultimele mele editări live?

Editările tale nu vor apărea imediat pe hartă. OGF se redă de pe-o diferită bază de date iar transferul către acest site se întâmplă odată la cinci minute. Mai complicat este transferul liniei de coastă, care se întâmplă doar odată la jumătate de oră. Dacă după acest timp editările tot nu sunt vizibile, ai putea încerca să elimini cache-ul browserului (Ctrl+F5 în Firefox și Edge).

Dacă dai zoom-out la nivelul în care vezi țări și continente, vei putea observa că editări recente sunt vizibile după mai mult de 24 de ore.

De ce nu apar editările mele de coastă?

(Vezi întrebarea anterioară.)

Care editor să utilizez?

Un număr de editoare sunt disponibile online, JOSM este însă cel mai recomandabil.

Cum pot utiliza JOSM pentru OpenGeofiction?

Dacă vrei să utilizezi JOSM, configurează "Connection settings" (via meniurile "Edit -> Preferences"), astfel încât serverul OSM să te directeze spre http://opengeofiction.net/api

așa cum poți vedea aici:
Josm 01.png

Cum pot afișa harta OGF ca fundal în JOSM?

Pentru a afișa harta OpenGeofiction ca fundal în JOSM, adaugă serverul nostru la "intrări selectate" în "preferințe de cartografiere", precum în imagine:
Josm 02.png

"OpenGeofiction" ar trebui să apară în meniul "Imagery".

Valorile de input pentru diferitele straturi de hartă OGF sunt listate mai jos. (Numărul înrămat de după "tms" denotă nivelul maximal de zoom în stratul cu pricina.)

Strat Mostră URL
Stil OSM presetat tms[19]:http://tile.opengeofiction.net/osmcarto/{zoom}/{x}/{y}.png
Stil TopoMap tms[16]:http://tile.opengeofiction.net/topomap/{zoom}/{x}/{y}.png
Stil Histor tms[18]:http://tile.opengeofiction.net/tiles-histor/{zoom}/{x}/{y}.png
După ce ai completat acest pas, poți selecta "OpenGeofiction" ca fundal în fereastra "Download":
Josm 03.png

Există și un plugin de JOSM pentru a afișa o imagine customizată ca fundal în secția de editare:

http://josm.openstreetmap.de/wiki/Help/Plugin/PicLayer

Am desenat o hartă de mână sau într-un alt program. Cum o încarc pentru a o trasa?

Utilizatori care au desenat hărți într-un alt program și vor să le 'traseze' în OpenGeofiction se vor putea folosi de următoarele informații: OGF:Utilizează Fișiere de Imagini în JOSM

Cum mă pot asigura că hărțile mele sunt pe o scală realistică?

A desena în mărime realistică poate fi destul de greu! Va fi însă cu siguranță mai ușor pentru utilizatorii JOSM, care au o bară cu scala în panoul de editare. În plus, acolo vei putea găsi un plugin care te va ajuta: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/measurement

Josm 04.png

Ce pot face pentru ca hărțile mele să pară mai realistice?

Bine că ne-ai întrebat!

Cum să import în JOSM date din OpenStreetMap pentru a avea un exemplu de cartografiere?

Mulți utilizatori se pot ajuta de hărți OSM pentru a crea în stil cât mai real. Pentru a face aceasta, selectează o localitate potrivită, ca de exemplu Cetatea Râșnov:

http://www.openstreetmap.org/export#map=17/45.58970/25.46957

Și apasă pe "Export". După un moment vei putea descărca fișierul "map.osm" pe care îl vei puteà deschide apoi în JOSM.

Cum pot importa date din OpenStreetMap?

Nu o face te rugăm! Este împotriva regulamentului OpenGeofiction și foarte posibil și ilegal!

De ce mi-este interzis să import date din OpenStreetMap?

  • În primul rând, aceasta este împotriva licenței OpenStreetMap care ne îndeamnă să nu le utilizăm datele fără atribuire. Este o problemă legală - la fel ca și pe platforme sociale precum YouTube, unde se elimină materiale care nu respectă licențele.
  • În al doilea rând, este mai degrabă neoriginal. Nu despre aceasta este vorba în acest site.
  • Chiar dacă ai importa date din OSM temporar (te rugăm totuși să n-o faci), de exemplu spre a le folosi ca orientare pentru mărimea obiectelor, nu uita că toate datele odată încărcate pe OGF, rămân și ocupă spațiu pe server, chiar și dacă au fost șterse.

Cum export date din OpenGeofiction?

Fișierele de export care sunt generate pentru procese de actualizare pot fi descărcate la următorul link: http://opengeofiction.net/backup/ Te rugăm să descarci regular fișierul actualizat. Aceste fișiere pot fì folositoare și dacă vrei să creezi hărți proprii din aceste date, de exemplu cu "Maperitive" (http://maperitive.net/).

Am făcut o greșeală pe hartă. O pot cumva reversa?

JOSM are un plugin reverter care poate fi de ajutor în acest caz.

De ce este totul inundat?

Nu panica, va fi reparat în curând. Inundarea se produce de obicei când un utilizator crează o eroare în linia de coastă, precum acestea descrise în grafica de mai de jos.

Toți utilizatorii, mai ales cei mai avizați, se încurajează să ajute la localizarea și reparația erorii. Pentru detalii vezi OGF:Întreținerea Liniei de Coastă.

Isleño Graphic Coastline Advice - Romanian.png

Teritorii

În ce teritorii pot edita?

În primele 7 zile poți edita doar în teritorii de culoare albastră pe harta lumii. De abia apoi poți avea teritoriul tău propriu.

Cum îmi fac rost de un teritoriu?

După cele 7 zile în care ai cartografiat într-un teritoriu marcat cu albastru în harta lumii, îți vei putea alege unul dintre teritoriile libere, care sunt de culoare verde deschisă. Când ți-ai ales teritoriul, trimite un mesaj administratorului pentru a depune cererea. Ai grijă să incluzi codul teritoriului de pe harta lumii. Nu uita că doar adminstratorii îți pot da permisia de-a edita în teritoriul pe care l-ai ales, deci așteaptă răspunsul pozitiv sau negativ înainte de a începe de-a cartografia.

Când îți alegi un teritoriu, gândește-te la următoarele puncte:

  • Cât de mare vrei să fie proiectul tău? Teritorii mari pot fi recompensătoare, dar necesită și mult efort. Mulți utilizatori aleg teritorii mai mici.
  • Ce climat îți dorești? Diferite părți ale lumii au diferite climaturi, unele sunt indicate în descripția teritorilor pe harta lumii. Dacă de exemplu îți dorești palmieri și recife de corali, alege o țară în zona tropicală. Dacă vrei oameni de zăpadă și ghețari, alege un teritoriu într-o regiune mai rece.
  • Ce fel de vecini îți dorești? Înainte de-a te decide asupra unui teritoriu, uită-te care îți vor fi vecinii și ce au construit aceștia în țările lor.

Ce să fac dacă s-a cartografiat deja în teritoriul pe care l-am primit?

Dacă în teritoriul tău sunt deja editări aparținând de exemplu proprietarului trecut, este la alegerea ta dacă le ștergi, le modifici sau le incluzi în proiectul tău.

Singura excepție sunt obiecte geografice de mare întindere, cum ar fi pustiuri și păduri mari care se întind peste granițe. Poți modifica acestea, dar te rugăm să le păstrezi. Dacă ești nesigur, întreabă administratorului.

Îmi pot împărțì teritoriul în mai multe țări?

Da, nu ești obligat să-ți dezvolți teritoriul în forma unei singure țări. Îți poți împărțì teritoriul în atâtea țări câte dorești. Sau, invers, dacă deții mai multe țări alăturate pe hartă, le poți uni într-o singură țară. Asigură-te doar ca toate relațiile de frontieră pe care le-ai creat au tagul "ogf:owner" cu valoarea numelui tău de utilizator, avem nevoie de aceasta pentru a crea harta lumii.

Pot avea un al doilea teritoriu?

Da, daca ai editat în primul teritoriu conținut semnificativ îți poți alege un al doilea teritoriu.

Pot modifica linia de coastă sau frontiera teritoriului care îmi aparține?

Da. Linia de coastă și frontierele sunt în anumite regiuni foarte grobiane, consistând des din linii drepte, lungi de câțiva kilometri. Ești încurajat să detaliezi pe acestea pentru a le face mai realistice, atâta timp cât nu îți extinzi teritoriul peste forma sa de pe harta de ansamblu. Dacă țările din jurul tău sunt ocupate de alți utilizatori, te rugăm să le comunici modificările. Nu schimba granița unei alte țări fără permisiunea proprietarului. La țări fără proprietarilor, păstrează linia de graniță la o distanță de 10km de locația ei originală.

Trebuie să îți spunem că frontierele unei țări pot avea forme interesante, vezi aici:
http://www.openstreetmap.org/#map=14/51.4280/4.9363
Sau aici:
http://www.openstreetmap.org/#map=16/46.1757/19.9793

La fel și liniile de coastă. Poți avea linii de coastă precum aceasta:
http://www.openstreetmap.org/#map=11/54.5691/8.6593
Sau aceasta:
http://www.openstreetmap.org/#map=10/29.5848/-89.7102
Sau aceasta:
http://www.openstreetmap.org/#map=11/59.3628/18.6102,

Important: Fii atent când desenezi linii de coastă, acestea trebuie să fie întotdeauna în contra sensului ceasornic, așa încât pământul să fie pe stânga și marea pe dreapta, privind din direcția liniei de coastă. (Dacă nu respecți această regulă, ai putea inunda întregul continent).

Josm 05.png

Un mod simplu de a vizualiza aceasta este prin a desena un cerc cu săgeți arătând în direcția opusă ceasornicului. Pământul va fi în cerc și marea înafara cercului. Dacă din greșeală reversezi direcția cercului, vei inunda întregul continent. Poate dura ore întregi până ce se găsește greșeala și apoi mai poate dura ore până ce reparațiile apar în OGF.

În plus, dacă sunt noduri deconectate (noduri care se suprapun dar nu sunt conectate) sau găuri în linia de coastă, atunci, defel, întregul continent sau întreaga insulă va fi inundată. Aceasta este o greșeală care se face destul de des, așa că utilizatorii sunt îndemnați să aibă mare grijă când editează linia de coastă. Dacă ai întrebări în legătură cu acest subiect, întreabă!

Cum fac numele țării mele să apară pe hartă?

Pentru a afișa numele țării tale pe hartă, vezi OGF:Adaugă numele țării tale pe hartă, care îți explică cum să schimbi tagul name din relația granițelor țării tale.

Dacă ai o problemă, verifică dacă relația descrie un multipoligon închis, Pentru a afla mai multe despre relații a granițelor unei țări, vezi OGF:Granițe Administrative sau http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relation:boundary.

Tagul name îți va afișa numele doar în stratul Standard. În stratul TopoMap, nume de țări nu sunt niciodată afișate. Pentru stratul Histor-Style, creează un nod în centrul teritoriului cu

place country
name numele țării
ref codul țării (opțional)

(Tot vorbind despre asta, ți-ai putea adăuga codul țării și în lista domeniilor top level pentru coduri de țări.) Pentru unități administrative subnaționale, folosește "place=state" sau oricare dintre opțiunile descrise aici, dar ia aminte că anumite dintre ele (de exemplu "county") nu apar pe hartă deloc.

Cauza pentru multiplele posibilități este o schimbare care a avut loc în stilul OSM Carto acum câtva timp. Am avut o discuție extensivă în jurnalele de utilizatori despre aceasta: http://opengeofiction.net/user/BelpheniaProject/diary/170

Cum să creez o graniță maritimă în jurul teritoriului meu?

Pentru detalii tehnice, vezi Cum să separ granița națională de linia de coastă. Despre cum să-ți plasezi granița maritimă este scris în articolul OGF:Regulile Mării.

Cum să creez state/provincii/regiuni în țara mea?

Vezi OGF:Granițe Administrative pentru detalii.

Cum să-mi planific teritoriul?

Mulți utilizatori s-au ajutat de tutorialul nostru OGF:Cum să creez o țară realistică.

Comunitate

Cum pot contacta alți utilizatori?

Mergi pe URL-ul http://opengeofiction.net/message/new/UTILIZATOR, UTILIZATOR fiind înlocuit cu numele utilizatorului pe care dorești să-l contactezi, de exemplu. http://opengeofiction.net/message/new/admin Numele de utilizatori pot fi găsite de exemplu pe harta lumii.

Există un forum în care pot să comunic cu alți utilizatori?

Avem un forum aici, doar că pentru a posta aici ai nevoie de un cont wiki (pe care îl poți obține după 7 zile de cartografiat). De aceea utilizatori noi pot posta în "Jurnalele de Utilizatori," care funcționează destul de bine ca înlocuire. Pentru a scrie o nouă intrare, mergi la http://opengeofiction.net/diary/new. Alți utilizatori vor putea comenta intrarea ta. Pentru a vedea intrări noi, vezi http://opengeofiction.net/diary sau, mai bine, abonează-te la feedul RSS. Amintește-ți însă că "Jurnalele de Utilizatori" nu au de fapt rolul unor jurnale personale în care îți poți scrie progresul în mod regular.

Pentru a posta updateuri regulare, poți utiliza formatul bliki, în care îți vei putea partaja punctele de vedere și expune munca, odată ce ai un cont wiki.

Te rugăm să fi respectuos și sensibil când schimbi idei cu alți utilizatori, fie în forum, în jurnale ori în blikiuri.

Cum pot să urmăresc editările altor utilizatori?

Poți urmări editările altor utilizatori pe pagina http://opengeofiction.net/history (există și un feed RSS la care te poți abona la http://opengeofiction.net/history/feed).

Ce să fac dacă cineva a editat în teritoriul meu?

Fii amabil. În mod normal este un utilizator nou care nu știe unde să meargă. Trimite-i un mesaj prietenos directionându-l spre pagina Despre. Îi poți scrie de exemplu:

Bună, sunt ______ de pe siteul OpenGeofiction și am remarcat că ai editat în teritoriul meu. Utilizatori noi pot edita doar în teritorii marcate cu albastru pe harta lumii, așa cu este explicat și pe pagina Despre. Îmi pare rău pentru acest discofort. Mersi pentru înțelegere!

Dacă aceasta nu funcționează, contactează echipa admin.

Există un canal IRC de OpenGeofiction?

Da, vezi aici mai multe detalii.

Pot crea o țară împreună cu alții?

Desigur! Grupuri sunt binevenite să creeze o țară împreună. Poți vedea lista noastă cu proiecte colaborative și contacta oricare ți se pare interesantă.

Wiki

Există o wiki sau ceva de genul în care pot scrie informație suplimentară despre țara mea?

Există!!! De fapt, chiar acum te afli în ea. Pentru a primi un cont, te rugăm să trimiți un mesaj administratorului. Regulile pentru participare la wiki sunt în mare asemănătoare cu cele de pe OGF însuși:

  • În general, poți crea/edita doar articole despre obiecte pe care tu însuși le-ai creat pe hartă.
  • Dacă ai o idee în legătură cu creația altcuiva, contactează-l pe acesta și discut-o.
  • Dacă scrii despre relația dintre țara ta și alta, întreabă-l mai întâi pe proprietarul cu pricina dacă este de acord.
  • Dacă ești un nou membru OGF, te rugăm să te înregistrezi pe wiki de-abia după ce ai creat ceva semnificativ pe hartă.

Dacă nu te simți confortabil scriind în engleză, poți utiliza orice limbă dorești, Evident, dacă dorești ca alți membri să o poată citi, preferabil ar fi limba engleză, dar poți alege. Dacă ai întrebări sau probleme, poți intra în diferitele secțiuni de discuție (talk) de pe wiki. Dacă acestea nu sunt de ajuns, poți contacta administratorul.

Cum creez un articol wiki?

Vezi OGF:Creează primul tău articol wiki.

Cum pot vedea ce este nou în wiki?

Apasă pe "Recent changes" (schimbări recente) în stânga sus.

Cum pot încărca imagini pe wiki?

Imagini sunt încurajate! vezi regulile pentru imagini pentru mai multe detalii.

Pot edita pagina FAQ?

Da, dar asta este doar pentru utilizatori experimentați. Trebuie să știi ce faci. Dacă ești nesigur, poți scrie în secțiunea talk.

Despre această lume

Care sunt numele continentelor?

Numele continentelor (corespunzând cu codurile de două litere din IDurile teritoriilor) sunt:

Conține acest proiect elemente de magie/sci-fi/fantastice?

Nu, această lume este "realistică". Vezi OGF:Verisimilitudine pentru a afla mai multe.

Ce-i dacă am și alte întrebări?

Te rugăm să ne contactezi în acest caz - trimite un mesaj echipei admin sau scrie un mail la info@opengeofiction.net. Ai putea găsi răspunsuri și în pagina Despre, în pagina pentru Ajutor și Resurse sau căutând prin Jurnalele de Utilizatori.
Retrieved from "https://wiki.opengeofiction.net/wiki/index.php?title=RO:OGF:Întrebări_frecvente&oldid=137092"